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BHARAT SANCHAR NIGAM TIMITED
(A Government of lndio Enierprise)

CORPORATE OFFICE

PERSONNEL-iI BRANCH
4tH Floor, Bhorot Sonchqr Bhowon, Jrnpoth , New Delhi- 1i0001

No.2-16l 2013-Pers.II Dated: Ivly 7th,2017'6
To

All Heads of Circles/ Units/ Projects/ lic', ions

Bharat Sanchar Nigam Ltd.

Sub:-Regarding verification of Eligibility bascrl on Date of Appointment in respect:' 'e of JTOs

who appeared & passed LDCE, 20 1 5 hc lLl ,.rn f 1 .06.201 5 -reg.

Kindly refer to this office letter of even no. dated 30.06.2017,'wherein the circles were

requested to verif the eligibility of the JTOs rvho have been declared successful in LDCE

2015 held 2110612015. The circles were asl<crl lo furnish the details as per the attached

proforma. In the column named "Eligibilitl' ;:;:' :-:e Vacancy year 20L0-11(i.e; Three years

regular service in JTO Cadre on 01.07.20i.;). ilru circles are requested to veri$/fumish the

etigibility details as defined in SDE RR and subsequent clarification issued Vide Letter

No: 2-16l2009-Pers.II Dated 30.07.2010(Conv Brrclosed) on this matter.

Encl: As above. &ffi,
(Rajesh Mattoo)

Assistant General Manager(Pers.II)
Tel. No. 0Il -,2303'7191.
Fax. No. 011-23734156



No:- 2-16/2009-Pers.l I

To

Shri V Srinivasan

6hA5lrfl 5/.\:Vl:l-lAR i'liii.{lvi !..lMI f F']

lA 6over ni]tent of india Enterpriscl
CORPORATE OTFICE PERSONNE!-II BRANCH

4Ir Floor, Bharat Sanchar Bhawao, Janpath , New Dethi- 110001

' Dated: .rulv 30 ,2010

Astt. General Manager(Rectt & Est)

O/o CGM, TN Telecom Circle. BSNL

Chennai.
sub:- Limited Departmental Competitive Examination for pronrotion to grade of SDE(T) under 33% quota to be helcl

0n 04,07.?010- clarification regarding.
Reference} RET/t 15 -3l2oLO dated 22.O4.20!0

On the above mentioned subject and reference, the following are ite{n wise clarifjcations on the doubts raised in
your letter No:-.

ltem

di''
Doubt raised Clarification thereof .

column 12 Note 5 of sDE(I) RRs:-

Whether juniors who have completed
their qualifying eligibility service are
b:jirg considered for promotion, thejr
senior would also be considered
provided they are not short of requisite
q ua lifying/eligibility service by more
than one year. Whether this rule is only
applicable for regular promotiotl

{Through Seniority quota} or it is also

applicable for promotion throush IDCE.

This is appiicable only in respect o{ Seniority Quota promotion
conducted by gSNL Corporate Office as per All India Eligibility list
prepared in accordance with the provision contained in Note-2
under Column 12 of the schedule of SDE RRs issued dated
28.2.2002. As LDCI is a fast track promotion based on competitive
merit obtained by the eligible officer having completed 3 years of
regular service in ITO cadi-d including pre appointment training
period and is no way concerned with seniority of the contending
candidates, there is no question of the applicability of senior-junior
cla(Jse stipulated under Note 5 {column 1.2) of RRs for LDCE.

I'
lo

I Clarification on rule 8 tfansferees:'

l1i Whether they have to be

iplaced 
junior most to the candrdates

lwho are available from the date of his

Itran.fer irrespective of Rectt. Year. lf he

Fompletes 3 years qualifying service and
eligible to appear for LDCE. Whether all

other candidates whose requisite service
is shorl of one year as per RR column 12

o{ SDET are eliB'ble to appear for LDCe

irrespective of R/Y.

As per para 8 {a) of transfer policv - in ci}se of Transfer by way of
rrrutual FYch.nr.e, the employee broUght in shall take the place in
the ncw gradation list that would have been assigned to him/her
had he/she bccn originally recruited in that unit or the place
vacated by the official with whom he/she exchanges appointment,
whichever the lowel
As per para 8 {b) ol transfer policy- When an employee is

transferred on his/her own request but without arranBing rnutu.rl
exchange, he/she inrill rank jLrnior in the gradation list of the new
unit to all the oflicial of that unit on the date ofjoining in the new
rinit incluCing all persons r,vho have been approved for appointment
lo tl'ai Br 

-.d 
-' .n Ilra I date.

ln both tlre carcs as above, the transferee {whether by murual or
othervrise) shall retain his/her original seniority for the ,r'ider unil
for the prrrpo5e of promotion to the higher grade. t.{owever he/she
nray be junior illoit in the r:ircler gradalion list, but he/she will be

eligible for prorrrotion if he/she had rendered 3 years of regular
scrvice. Ior othcr candidates in the circle, date of their
appointrri.r'it in (ire cadfe nray he takerr as the ba!is of reckoning
the eliijibi ty inclrdi q pre appc'intrnefrl traininR period as referred
to aLrove.

Contin ed.- 2
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Nor 2-16/2009-Pers.n
Dated: July 30 ,20x0

dated 16.04,2007 stand
*The clarification issued under S' No 3 of this office letter no' 2-29/2005'Pei5'll

corrected /modlfied to the exlent of clarification given Ltnder itctrr no 1 above of this letter"'

This issues with the approval of the Competent Authority u-+,,

Copy for information and necessary action to:-

1. All Heads ofTelecom Circles

2. All Heads ofTelecom Projects/Regions

3. All Heads of Maintenance

4. .GM BRBRAITI, JAbAIPUT/CGM, ALTTC

5. CGM, Kokaua Telephones/Chennai Telephones

i. ccr'a'rao/qa/cTs Kolkatta/TF-Mumbai'JabalputKolkrtta

7. cGM NCI5/DNWNATFAM, HYderabad

t. iiriii.yaf.rggFllDcM(Pers)/AGM{Pers-lV) corporite o I fice

n" i*i,orlijo06ffl AGM{DE), corporate office - ncccssary
-" 

t..ltii*'iu" isiued on the basis of above clarificrtion

Assistant General Manager (Pers'll)

Tel' No' 011- 23037191'

F€x-01l'23734156

6'^
Nor.F)

amendment in the

-,'il\
n*o,'',\i',,on of LDcE may

Gr*lt 
"*ptri""O 

igainst item no' 1 above-
whetdihev have to be treated as

iunior most onlY along with their

Recruitment year candidates based on

Marks obtained in the training centre' if

he is elieible forthis gI9lLGJjg1,
Sa",e aiafrove ,nrter item no 1& 2 above

Wheth;t ti"Y hate to be treated as

iunior most onlY. along with their

recruitment year irrespective ot marKs

oftained in the traid!8j9!19!
Y"" Thb ',t * p"t DoP&T o M 6-148tV81'Estt(D) .dated

eJ:sa3 *hict' inier alia stjpulates that " the service rendt!:1.L^1

"rnpf"V"" 
Orti"* the training period before his regular appointment

to the grade be treated as outy for the eligibility to sit.for the

;;o;;i*";;;; examination'" This clarification has alreadv been

;r;r;"; vicle this office letter No 2-29l2o05-Pers'll dated

r,tiii[er. ttte ttaining spent on phase-l

as induction training will also be

included lor counting the eligibility

service by condoning the delay by more

than one Year.


